Siunaus-, saatto- ja muistotilaisuudet

Nämä tärkeät hetket tarjoavat tilaisuuden yhteisen ajan muistamiseen. Autamme suunnittelemaan vainajaa kunnioittavat siunaus-, saatto- ja muistotilaisuudet.

Tilaisuus kunnioittaa elettyä elämää

Siunaus-, saatto- ja muistotilaisuudessa muistetaan vainajaa ja yhteistä aikaa hänen kanssaan. Järjestämme tilaisuuden vainajan vakaumuksen mukaisesti, eli paitsi kristilliset siunaus- ja muistotilaisuudet, myös kirkkoon kuulumattomien saatto- ja muistotilaisuudet. Huolehdimme myös hautausluvan saamisesta ja sen toimittamisesta tarvittaville tahoille.

Autamme sinua järjestämään tilaisuuteesi sopivaa ohjelmaa ja osaamme suositella paikallisia palveluntuottajia. Tarkkaa kaavaa ei ole, sillä jokainen tilaisuus saa olla vainajan näköinen.

Olemme vanhan hyvän tavan mukaisesti hautajaisten alussa paikalla varmistamassa, että kaikki sujuu kuten pitääkin.

Puinen arkku

Siunaustilaisuus ja sen kulku

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan jäsenet siunataan ennen tuhkausta tai hautausta. Siunaustilaisuus etenee papin johdolla. Etukäteen hän on kuunnellut omaisten kertomuksia vainajasta ja toimittaa tilaisuuden vainajan persoonaa kunnioittaen. Siunauksen yhteydessä luetaan rukous ja lauletaan virsi tai useampi. Myös muut musiikkiesitykset ovat mahdollisia järjestää.

Siunauksen lopussa omaiset käyvät laskemassa kukat arkun viereen ensimmäisenä, heidän jälkeen muut sukulaiset ja ystävät. Kukkavihkossa oleva värssy luetaan ääneen ja kukat lasketaan joko arkun viereen tai lattialle. Toisinaan kukat lasketaan vasta haudalle.

Jos kyseessä on tuhkaus, arkku jää siunauskappeliin paikalleen tai siirretään hautausautoon. Vieraat voivat käydä katsomassa hautapaikan, jotta osaavat mennä sinne myöhemmin muistelemaan vainajaa.

Jos arkku haudataan, kannetaan se ulos kirkosta pappi edellä. Hautajaisvieraat voivat viedä omat kukkansa haudalle. Arkku lasketaan hautaan ja päälle heitetään multaa. Sitten hauta peitetään kannella, jonka päälle kukat voidaan laskea.

Ohjeistamme aina etukäteen kuinka siunauskappelissa toimitaan.

Saattotilaisuus ja kirkkoon kuulumattomien hautaus

Hautaus ilman siunaustilaisuutta, eli siviilihautajaiset, järjestetään silloin kun vainaja on eronnut tai ei ole koskaan kuulunut kirkkoon. Seurakunnat tarjoavat hautapaikan kaikille paikkakunnan asukkaille. Siviilihautaus ja saattotilaisuus voidaan useimmilla paikkakunnilla myös järjestää hautausmaan kappelin tiloissa.

Pääkaupunkiseudulla vainajalle voidaan järjestää myös siunaustilaisuus, eli pappi voi siunata vainajan, vaikka vainaja ei olisi kuulunut kirkkoon. Keskustelu papin kanssa auttaa omaisia tekemään valinnan, joka sopii vainajan tahtoon.

Uskonnottomat hautajaiset sujuvat usein omaisten johdolla. Saattotilaisuudessa joku omaisista toimii tilaisuuden puhujana, tarvittaessa voidaan käyttää ulkopuolista puhujaa. Saattotilaisuuksissa soi usein urkumusiikki ja kukat lasketaan haudalle. Sen jälkeen siirrytään muistotilaisuuteen.

Kukitus hautajaisissa
Hautaustoimisto Aution tilat

Muistotilaisuus ja sen ohjelma

Muistotilaisuudessa läheiset kokoontuvat yhteen muistelemaan vainajaa ja tämän kanssa vietettyä aikaa. Muistotilaisuudessa tarjotaan yleensä ainakin kahvit ja usein ruokaa, varsinkin jos vieraita saapuu pidemmän matkan takaa. Ohjelmassa voi olla vainajan lempimusiikkia, lähipiirin esittämiä puheita ja muisteluita tai vaikka runon lukeminen ääneen. Vainajasta etukäteen kerätyt valokuvat auttavat muistojen kertomisessa.

Jos hautajaisista halutaan pysyvä muisto vieraille, on ulkopuolinen valokuvaaja hyvä vaihtoehto, jotta jokainen voi keskittyä hautajaisiin. Autamme sinua järjestämään tilaisuuteen toivomaasi ohjelmaa ja osaamme suositella paikallisia palveluntuottajia.

Kaikki palvelumme

PALVELUT

Arkut ja uurnat

PALVELUT

Kukat ja koristelut

PALVELUT

Hautakivet ja muistomerkit

PALVELUT

Kuljetukset

PALVELUT

Perunkirjoitukset

PALVELUT

Hautajaisten ennakkosuunnittelu

Ota yhteytta niin kuin sinulle sopii

Hautaustoimisto Autio

Runeberginkatu 42
00260 HELSINKI
info@hautaustoimistoautio.fi

Suunnittele hautajaiset Memoria-sovelluksessa

1.

Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa, kun sinulle sopii.

2.

Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman hautajaisjärjestelyistä. Tämä ei sido tilaamaan meiltä palvelua.

3.

Paikallinen Memoria-perheyritys ottaa sinuun pian yhteyttä ja käy suunnitelman läpi kanssasi.

4.

Saat täsmennetyn tarjouksen toivomastasi kokonaisuudesta.

5.

Hyväksyttyäsi tarjouksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä kuten sinä haluat.

Aloita suunnittelu